logo

PEMBROKESHIRE KUST NATIONAAL PARK (WALES)


Welkom aan Pembrokeshire!


Wales is bij veel Nederlandse wandelaars geliefd. Er zijn goede wandelpaden, het landschap is erg gevarieerd en het land heeft een interessante geschiedenis.

Kustlandschap

Er zijn steile kliffen, diepe zee-inhammen, en prachtige stranden. In de kliffen vindt u oude Precambrische gesteenten. In de getijdezone ziet u prachtige zeeanemonen, zeesterren, schelpen etc. Op de kliffen leven kleurrijke zeevogels zoals de papagaaiduiker, de alpenkraai* en de alk. En op de zee mogelijk is het vele soorten zeezoogdieren te zien zoals grijze zeehonden.

Geschiedenis

Vanaf de steentijd is de kust van Pembroke bewoond geweest. Er zijn menhirs en 'cromlechs' uit de bronstijd, forten uit de ijzertijd, kastelen uit de tijd van de Noormannen en kappelletjes en kerkjes uit de tijd dat de monniken hier het Christendom verspreidden. De Noormannen gingen hier in 900 na Christus aan land en bezetten het zuidwestelijk deel van Wales. De grens van hun gebied noemden zij de Landsker. De Noormannen haalden Engelsen over in het gebied te gaan wonen en zo veranderde zuidwest Pembroke in een Engelse enclave. Een Welsh sprekend persoon waagt zich al 1000 jaar niet ten zuiden van de Landsker.

Klimaat

Het kust van Wales heeft een zacht klimaat als gevolg aan het Golfstroom. waar het is

Gemiddelde temperaturen
(Op 09.00)
voorjaar: 10° - 12°C.
zomer: 14° - 16°C.
herfst: 6° - 8°C.
winter: 4° - 6°C.

Gemiddelde Regenval
voorjaar: 0,2 - 0,4 cm/dag
zomer: 0,3 - 0,4 cm/dag
herfst: 0,3 - 0,6 cm/dag
winter: 0,3 - 0,4 cm/dag

Gemiddelde uren van zonneschijn
voorjaar: 6
zomer: 5
herfst: 2,3
winter: 2,6

Voor het weer bel op +44 1834 812516

Plaatsen te zien - een collectie

Abermawr: boomstronken - de restanten van een bos dat ooit op de kust groeide, maar met het rijzen van de zeespiegel na de laatste ijs tijdperk is het door de zee verzwolgen.

Caldey: een eiland met een Cisterciënser abdij.

Carew: een Keltische Kruis, een getijde-molen en een castell

Castell Henllys: een nagebouwd fort uit de ijzertijd.

Fishguard: een gezellig stadje met een mooi oud centrum. In 1791 gingen nabij 1400 Fransen aan land met de bedoeling Liverpool te veroveren. Ze zijn niet verder dan 2 km landinwaarts gekomen. Als reden worden de geringe motivatie en het grote drankgebruik genoemd. Nabij op de kust veel grijze zeehonden leven op de rotsen.

Preseli: enkele heuvels met goede vergezichten, menhirs uit de stenen tijdperk, en heuvelforten uit de ijzer tijdperk

Pwllderi: de restanten van een middeleeuws fort.

St Davids: Kathedraal. In de heidevelden er zijn de restanten van meer dan 2000 jaar oude Keltische akkertjes. Zelfs Ptolomeus kende het schiereiland van St.Davids al. Hij beschreef het als een van de meest gevreesde kapen voor de zeevaarders uit die tijd.

Ramsey: Eiland met oude viking-namen. Hier broeden duizenden Drieteenmeeuwen, Stormvogels, Zeekoeten en Papagaaiduikers.

Whitesands: prachtige strand, ook hier zijn bij laagwater boomstronken te zien

Woolta Point en St.Ann's Head: Twee prachtige kapen. Fraaie rode rotsen.

*Meer informatie (Engelse WWW paginas)

Page created by: pcnp@oude.dse.nl